Ledaren handlar denna vecka om USA:s tullhöjningar under Trump och EU:s reaktioner, samt vikten av att varje land kan skydda sina egna intressen. Foto: Adobe Stock

LEDARE: Inför inte tullar för att ”straffa” USA

2025-03-20 Under lång tid har världens länder vant sig vid att USA är en lättillgänglig marknad med låga eller inga tullar. Det är emellertid inte något som alltid varit så. För typ 50 år sedan skyddade man ofta sitt näringsliv med att sätta upp tullar mot konkurrens utifrån.

Nu när regimen under Donald Trums styre inför nya tullar rasar inte minst länder i EU inför detta sätt och menar att det är en oerhörd provokation mot världshandeln. Som hämnd planerar man tullar som skall vara kännbara nålstick mot speciella varor från USA. Man har talat om Bourbon, det vill säga USA:s whisky som är gjord på majs, och Harley Davidsson, det ikoniska motorcykelmärket.

Att på det här viset utmåla höjda tullar som en krigsförklaring mot andra länder är väldigt fel. Varje land måste få ha sin politik för att bäst värna sitt lands intressen. Ett land kan bestämma att vi vill behålla en viss mängd industri eller tillverkning i det egna landet, det kan handla om beredskapsskäl eller sysselsättningsskäl.

Donald Trump har i sin retorik inför valet fört fram just sysselsättningsskäl. Genom att lägga på tullar på importerade varor blir dessa dyrare att köpa för konsumenter och företag i USA. Det gör att det blir lättare för landets företag att konkurrera om den marknaden.

Det finns nackdelar för ett land som gör så. Det innebär exempelvis att det blir dyrare för landets konsumenter att köpa de varor som skyddas av tullar. Det är ett val man kan göra, nämligen att till kostnaden av högre priser i landet se till att behålla industrijobb som man tycker är viktiga.

I den globala värld vi lever i kan det dessutom innebära att det egna landets exportindustri drabbas genom att många av insatsvarorna i sådana produkter importeras och om de blir dyrare blir också exportprodukterna dyrare och därmed svårare att sälja utomlands.

Det här är emellertid kalkyler som länder måste få göra och få göra de avvägningar man ser som nödvändiga med hänsyn till de effekter de får.

Argumentet att införa tullar för att straffa länder för helt andra saker är förstås befängt. Men även det måste varje land få avgöra självt. Allt förutsätter förstås att man inte genom sina åtgärder bryter mot ingångna avtal.

Det som är ett faktum är att USA har och länge har haft ett stort handelsunderskott mot omvärlden. Man importerar alltså för betydligt många fler miljarder än man exporterar. Det innebär i sin tur att det varje år rinner ut väldigt mycket mer pengar ur landet än det kommer in. Till slut leder till att ett land måste höjas skatten för att fylla gapet eller låna pengar för att täcka underskottet.

Att EU-länderna nu reagerar instinktivt och aggressivt för att USA nu gör på detta sättet är därför inte motiverat. I stället bör man ligga lågt, och låta USA välja den väg man behöver ta för att rätta till underskott i både bytesbalans och statsbudget. Företrädare för Svenskt Näringsliv har nyligen framfört just det. Ha is i magen och verka som det frihandelsälskande land vi är och inte inför strafftullar för att jävlas tillbaka.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv