Göran skriver om regeringens hårdare lagar mot gängbrott, men bristande kontroll och förebyggande åtgärder för unga. Foto: Adobe Stock

LEDARE: Precis, det är uppenbart att de inte har kontroll

2025-02-06 Göran kritiserar i sin ledare, regeringens insatser mot gängbrott, där tuffare lagar inte har gett önskat resultat. Han lyfter också fram bristande förebyggande arbete och att kommunerna inte får tillräckligt med resurser för att hjälpa unga och motverka rekrytering till gängen.

Regeringen inför allt tuffare lagar för att motverka utvecklingen med gäng som spränger, skjuter och rekryterar unga för att utföra dåden, medan de verkliga huvudmännen håller sig undan. En del sitter i utlandet och beställer mord och sprängningar via nät och appar. Man undrar hur det kan få vara så, men uppenbarligen saknas det ett juridiskt ansvar för dem som upplåter sin hemsida eller app för kriminella ändamål.

En tidnings ansvariga utgivare skulle kunna fällas för dylika annonser där uppdragen bjuds ut till ungdomarna, men uppenbarligen går det bra för appdistributörer och hemsidesinnehavare. Den luckan i lagen måste täppas till och kanske användas i många olika sammanhang.

Regeringens hårdare tag har ännu inte givit den effekt man hoppats på. Skjutningarna har minskat, men sprängningar når aldrig tidigare skådade nivåer. Regeringen verkar bli allt mer frustrerad och statsministern uttalande på en presskonferens ”att det är uppenbart att vi inte har kontroll över situationen” är redan klassisk och har givit upphov till mycket kritik och många kommentarer.

Men han har ju rätt. Regeringen har inte kontroll. I takt med att hårdhandskarna inte ännu biter så kommer det också fram fler och fler synpunkter från sådana som hävdar vikten av det förebyggande arbetet och att arbeta med ungdomar som redan kommit in i kriminalitet eller håller på att glida in i det.

En socialsekreterare från en stockholmskommun talade i Nyhetsmorgon i TV4 om hur man kan jobba förebyggande med ungdomar för att ge dem en annan väg än kriminalitetetens. Det gäller att se till att de har andra saker att göra, att de får sommarjobb, att de får komma på sommarkollo, att de får det stöd de behöver i skolan.

En företrädare från Fryshuset i Stockholm och som arbetar med just de här ungdomarna var något frustrerad. Han sa att det finns metoder att få ungdomarna att avstå från kriminalitet, men att kommunerna inte har de pengarna som det kostar.

När justitieministern Gunnar Strömmer konfronterades med detta var han inte så förstående och insiktsfull som han brukar, utan gav också han ett intryck av att nu vara något pressad. Regeringen har skjutit till 40 miljarder till kommunerna så det borde de klara tyckte justitieministern(M).

I själva verket är det pengar kommunerna fått kompensationer för ökade kostnader och alls inte i paritet med vad Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har räknat ut vad som behövs för att hålla kommunerna skadeslösa för de kostnadsökningarna som varit de senaste åren.

Kommunerna kämpar därför redan med att få pengarna att räcka till barnen i skolan och de gamla i hemtjänst och på äldreboenden. Det går helt enkelt inte ihop att dessutom nu lägga till de kostnader som uppkommit genom de behov som gängkriminaliteten och rekryteringen av unga till den skapar.

Gängkriminaliteten är dessutom något som denna regeringen och regeringarna före den skapat och givit utrymme för genom att inte i tid sätta in åtgärder mot narkotikahandeln. Det som började med juggemaffian på 70- och 80-talen och fortsatte med MC-gängen och deras bossar innebar ett inflöde av miljoner som successivt byggts upp till mångmiljardkapital för rena maffiakonstellationer.

De kämpar nu sinsemellan både om narkotikaförsäljningen och andra marknader inom välfärd och företagande, restauranger och frisörer dit skjutningar och sprängningar därför sprider sig. Denna inhemska terror har sin terrorfinansering i narkotikaköparna. De måste stoppas.

I den andra hörnan finns ungdomarna som måste hjälpas att hitta rätt väg i sina liv. Företagaren Torsten Jansson gjorde ett undantag häromdagen från att inte lägga sig i politik och röt på facebook till om att är det så svårt att fatta att om man satsar på ungdomars fritid och idrottande motarbetar man rekryteringen till gängen. Det är bara att hålla med.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

 

Publicerad:
Nyhetsarkiv