Planen jämte den gamla konservfabriken i Lysekil har fått ett namn – Kaviartorget. Det är Leif Brinck som skickade in medborgarförslaget som gav torget dess namn. Foto: Annika Grundberg

Leif Brincks förslag gav Lysekil ett nytt torg

"Vi ville ha ett unikt namn som knöt an till historien"

onsdag Att planen vid den gamla konservfabriken nu heter Kaviartorget gör att stadens historia lever kvar. Här har funnits fiskindustri i flera hundra år.

Leif Brinck, tillsammans med några grannar, skickade i augusti 2023 in ett medborgarförslag för att få ett namn på planen mellan bostadsområdet nya Bansvik och Gamlestan. Deras förslag var Kaviartorget.
– Vi ville ha ett unikt namn som knöt an till historien därför blev det Kaviartorget, säger Leif Brinck när Tidningen Västsverige besöker honom en mulen dag i början på året.
Han har förberett inför besöket och skrivit ut medborgarförslaget som skickades in till Lysekils kommun för drygt ett år sedan. Tittar man ut genom fönstret hos Leif Brinck ser man AB Öhrnbergs konservfabrik. Där upphörde tillverkningen av kaviar för dryga 30 år sedan och i dag pågår arbetet med att omvandla fabriken till lägenheter.
– Gamlestan är den del av stan som Lysekil växte upp kring från 1700-talet och framåt, förklarar Leif.
– Här finns bebyggelse bevarad och kommunen är väldigt angelägen att behålla den gamla bebyggelsen som är kulturminnesmärkt.

Här är den gamla konservfabriken där det planeras för bostäder. Foto: Annika Grundberg

Tidigare industriområde
Gamlestan är en del av centrala Lysekil som tidigare tog slut vid konservfabriken där industriområdet tog vid. Men så är det inte längre, nu växer ett nytt område fram med lägenheter.
– Så när man nu börjat bygga nästa etapp här så vill vi lyfta fram att Gamlestan inte tar slut vid den gamla konservfabriken utan att det fortsätter, säger Leif och fortsätter:
– Kaviartorget ingår i ett större sammanhang och är bara den lilla delen, att det sitter en skylt gör ingen människa glad. Det är torget som vi vill ska omgestaltas. Men i och med att vi fått namnet så har vi fått fastställt att det är ett torg och detaljplanen är klar.
Det han syftar på är den detaljplan som kommunen tagit fram där det står: ”Kommunens intention inför planarbetet har varit att öka allmänhetens nytta av platsen, ur såväl etiskt som funktionellt avseende, genom en omgestaltning av densamma.”. Men lågkonjunkturen har gjort att arbetet med att bygga nya bostäder har avstannat men nu hoppas Leif och andra runtomkring att det ska ta fart igen.

På en vägg inne i Leif Brincks hus finns den här tavlan. Den visar hur Kaviartorget såg ut för ett par hundra år sedan. Det första huset är Leifs, det byggdes redan 1886. Foto: Annika Grundberg

Det gula huset är Leif Brincks hus, det byggdes redan 1886. Foto: Annika Grundberg

För Leif Brinck är ortens historia viktig att bevara. Han berättar om Per Stenros som dokumenterat mycket av Lysekils historia och släkten Öhnberg. Det var Arvid Öhnberg som 1898 startade konservfabriken. Redan tidigt började man tillverka orökt kaviar vid namnet Drott. 1954 flyttade verksamheten in i byggnaden vid, numera, Kaviartorget och från 1965 koncentrerar man sig på kaviartillverkning fram till att Abba köper företaget och verksamheten flyttar till Kungshamn.

Hoppas att en ny generation tar över
Leif Brinck har bott många år i Lysekil och hans hus har stått där ända sedan 1886. Tidigare fanns ett byalag som var väldigt aktivt berättar han.
– Men nu har de flesta blivit äldre, flyttat eller gått bort. Så den är på upphällning och vi har inget aktivt byalag längre utan det är två-tre personer som är aktiva. Så jag hoppas att den nya generationen som nu tar över och flyttar in uppmärksammar det här och tar över.
– Mitt motto är ”Just do it”, så bara gör det. Nu finns förutsättningarna, bara gör det.

Inte så vanligt
Att få kommunen att genomföra en större förändring, som att döpa om ett torg, efter ett förslag från en invånare, hur vanligt är det? Frågan ställde vi till Lysekils kommun och kommunsekreterare Marie-Louise Dunert svarar så här i ett mejl: ”Det händer inte så ofta att det blir så medialt inriktat. Tidigare har vi haft ett förslag från 8-årig kille som önskade att kommunen byggde en skateramp och som politikerna beviljade och det fick ganska stor uppmärksamhet medialt. Oftast är det förslag om belysning, blommor och lekplatser som kommer in och det får ofta inte så stora konkreta förändringar.”
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

 

 

Publicerad:
Nyhetsarkiv