Linnea utbildar unga hästar och utgår alltid från hästen.

Linnea satsar på de unga hästarna

2024-08-08 Linnea Lindsta driver sedan ett år tillbaka LA Equestrian AB tillsammans med sin mamma, Verksamheten är belägen på den i Uddevalla kända gården, Holmens. Här utbildar hon unga hästar och hjälper andra att rida till och utbilda hästar och ponnyer. Vi har fått en pratstund med Linnea för att höra hur det är att driva egen verksamhet som ung hästtjej.

Solen värmer och man hör hästar gnägga och näsan fylls av härlig hästdoft, när vi möter upp Linnea på gården. Vi slår oss ner vid ett bord och Linnea börjar berätta hur allt började.

–Jag har så länge jag minns haft ett hästintresse och jag började på Ljungskile ridskola när jag var sju år. Jag red där en gång i vecka på lektionshästarna. Därifrån växte intresset och när jag var 13 år köpte vi vår första ponny Embla, som vi faktiskt fortfarande har kvar. Hon rids mest av min mamma och vår medryttare. Vi bodde även en period i USA och där testade jag också på hästlivet, främst genom att rida och hoppa med hästar som var läromästare inom hunting. När vi kom hem igen så köpte jag min först storhäst, Tindra.

Hur var det att gå från ponny till storhäst?

–Min första häst visade sig vara väldigt krånglig så det var en kämpig tid. Men jag tyckte mycket om hästen och ville inte ge upp. Senare visade det sig att hon var skadad, så nu har vi valt att ta föl på henne och det har blivit så bra. Ett fint stoföl anlände här nu i sommar och Tindra är den bästa mamman.

Linnea berättar vidare att när de förstod att Tindra var skadad så köpte hon sin första unghäst. En femåring som var väldigt grön och som hon utbildat från start.

–Med Shelia har jag gjort hela resan, från helt grön till att ett och ett halvt år senare hoppa 120 i Flyinge med bra resultat. Det var genom henne intresset för unga hästar och att utbilda och utveckla dem, växte fram. Hon har nu haft en lite lugnare period och nu tränar vi på inför större utmaningar.

Linnea säger att ögonen öppnades för yngre hästar och att kunna se och följa hur de utvecklas och hur man formar sin egen häst.

–Jag vill att hästarna respekterar människor och är trygga med människor och att de ska kunna hanteras av alla.

Vilken typ av hästar föredrar du?

–Jag gillar lite mindre, kvicka hästar. Av den mer sportiga typen. Jag har under ett års tid nu haft tre lite yngre hästar som varit outbildade och oinridna och det har varit helt fantastiskt att få vara med om den resan. Det är verkligen min grej.

Säljer du vidare hästarna när du utbildat dem?

– Jag fäster mig väldigt lätt vid hästarna och jag är väldigt noga med att jag inte driver ett företag med hästförsäljning, utan med inriktning av utbildning…

Mer om Linnea kan du läsa i nummer 33 av Tidningen Västsverige

Publicerad:
Jeanette Henriksson,
Nyhetsarkiv