Det är 27:e året som konstvandringen i södra Bohuslän arrangeras. Det är de fem kommunerna Kungälv, Stenungsund, Tjörn, Orust och Uddevalla som ingår och alla har öppet tre dagar; långfredag-påskdagen, och några även en fjärde dag på annandag påsk. För Liselotte Johansson i Ljungskile är det bråda dagar för att ha färdigt keramik av allehanda slag att visa upp för besökarna.
– Det är fjärde året jag är med. Konstvandringen är jätteviktig för då hittar ju helt andra människor hit och många kommer tillbaka även under resten av året. Så det är fantastiskt. Det är ju inte en stor verkstad som jag har här men jag har ändå haft runt 400 personer här på fyra dagar, det är ju rätt mycket, säger Liselotte när vi besöker hennes verkstad hemma i huset högt upp i Ljungskile.
23 år sedan hon tog steget
Liselotte berättar att hon tidigt intresserade sig för keramik, som hon hade som fritt val redan i högstadiet. Det konstnärliga fanns i barndomshemmet då mamma var konstnär.
– Så vi hade intresset för färg och form tillsammans, säger hon.
Som ung gick hon gärna och tittade på keramik runtom i Göteborg där hon bodde. Senare gick flytten till Uddevalla kommun och arbete som förskollärare.
– Det var när jag gick en kvällskurs i keramik som jag bestämde mig för att ta tjänstledigt ett år och söka till Grebbestads folkhögskola.
Det är 23 år sedan och i dag jobbar Liselotte ungefär halvtid som estetlärare på anpassad verksamhet vid gymnasiet i Uddevalla och halva tiden som keramiker.
– Att kunna ha verkstaden här hemma, det är helt fantastiskt, säger hon.
Hon öppnar upp sin verkstad efter bokningar och, såklart, under Konstvandringen samt inför jul och vid särskilda tillfällen.
– Jag jobbar ju ofta samtidigt som jag har öppet. Så jag sitter här och drejar och tar emot kunder däremellan, säger hon samtidigt som hon visar runt i den lilla verkstaden. Här finns knådbord, drejskiva och brännugn.
– Det är jätteroligt, verkligen. Man får berätta mycket om hur man jobbar, vilket material jag jobbar med.
Inspireras av naturen
Borden i Liselotts verkstad är fulla med muggar, fat, skålar, stora som små, ljusstakar och annat.
– Jag gör främst bruksmaterial men också lite unika saker. En del större saker som får vara med på samlingsutställningen i Stenungsund, säger hon.
Inspiration hämtar hon från naturen.
– Jag är sparsmakad i min design, säger hon.
– Det är naturformer och jag smyger gärna in lite guld som glittrar. Att blanda det råa med det glittriga.
Konstvandringen i södra Bohuslän är en förening och för Liselottes del är det fjärde gången som hon deltar. Förutom att nå nya kunder så innebär medlemsskapet också ett större nätverk.
– Jag har lärt känna flera konstnärer, bland annat här omkring som jag inte kände till innan. Det gör ju att man hamnar i ett sammanhang för föreningen är ju ganska så stor.
Utbytet med andra konstnärer och mötet med människor innebär en konstant utveckling och Liselotte är absolut inte fullärd.
– Det är precis så jag känner med keramiken, man lär sig nytt hela tiden. Inför i år har jag verkligen försökt att prova nya sätt att jobba. Det är skoj för man blir aldrig fullärd utan jag kan hela tiden lära mig nytt. Nu har jag hållit på ett par år och känner ändå att jag utvecklas.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!
Konstvandringen äger rum under påsk, den 18-20 april, vissa konstnärer har även öppet annandag påsk den 21 april. Stenungsunds konsthall, belägen i kulturhuset Fregatten har en samlingsutställning där alla medverkande konstnärer får ställa ut ett verk var. Vernissage är det den 12 april och utställningen är sedan öppen 12-26 april. Årets katalog finns att ladda ner digitalt från hemsidan, konstvandringen.se.