Från och med den 1 oktober får jägarna använda hundar i jakten. Foto: Adobe stock

Liten del av svensk naturvård

”Jakten är det vi gör minst”

2024-09-12 Fredrik Jönsson är jaktvårdskonsulent hos Svenska jägareförbundet, han förklarar mer kring jakten och hur den är en del av att ta hand om vilda djur och naturen.
Vad händer när man klarat av jägarexamensproven?

Då kan man söka licens för de jaktvapen man vill ha. Man ska ha fyllt 18 år. Licensansökan görs hos polisen och under förutsättning att polisen vid prövningen inte har några invändningar så beviljas licensansökan. Vill man inte skaffa egna vapen men vill ha möjlighet att jaga med ett vapen som du lånar av en kamrat så måste man ansöka om, och få beviljat ett så kallat lånetillstånd hos polisen. Jaktkortet
För att få jaga krävs också att man betalar årlig statlig viltvårdsavgift, det så kallade ”statliga jakt-kortet” (för närvarande 400 kronor per jaktår).

Källa: Svenska jägarförbundet

Hur ska man bete sig i naturen i jakttider?
– Man ska uppträda som vanligt. Inte gömma sig eller bli rädd utan mötas som vänner. Vi som jagar älskar naturen och viltet och vill förvalta det.

Fredrik Jönsson förklarar hur just jakten är en liten del av det arbete som pågår året om.
– Vi sår viltåkrar, dels som foder till främst klövbärande vilt men också som skydd. En annan del kan vara att vi skapar våtmarker och på så sätt öka den biologiska mångfalden.

Vad är den största fördomen om jakten och jägare?
– Att vi bara vill slå ihjäl viltet. Men det är det vi gör allra minst.

Hur blir man jägare?

– 1985 blev det obligatoriskt med jägarexamen. Det innebär att man gör en teoretisk del och en praktisk del. Den teoretiska delen avslutas med ett prov som genomförs i sal och som är digitalt. Sedan är det praktiska skjut- och vapenhanteringsprov. När man har klarat de två så kan man därefter söka jaktlicens.

Läs hela artikeln! Köp ett lösnummer av Tidningen Västsverige! Psst… du vet väl att tidningen finns både som papperstidning och digitalt?

 

Publicerad: Uppdaterad:
Annika Grundberg,
Nyhetsarkiv