Marknadsutsikterna ljusnar för Uddevalla hamn, men gränspolisen har satt käppar i hjulet. Nya silosar för både Lantmännen och Varaslätten byggs nu på Fröland men finansieringen av en planerad kajförlängning i Västra hamnen är inte på plats ännu.
Nu växer Uddevalla märkbart västerut med ett väl tilltaget industriområde i anslutning till Västra hamnen på Fröland. Verksamheter som har nytta av hamntillgänglighet söker sig dit och just nu är det spannmålsexporten som flyttar ut från den inre hamnen. Lantmännens nya silo växer och grundläggning för en maskinhall är klar därintill.
Från silon skall det gå en transportlinje till den nuvarande kajen, och längs den skall även spannmålsbolaget Varaslätten bygga en silo och utnyttja samma transportlinje.
Svenska foder ligger fortfarande kvar inne vid Bäveån och har inte visat något intresse av utflyttning till Fröland.
– De äger sin mark i inre hamnen och är därmed i en lite annan situation, säger Ulf Stenberg, VD i Uddevalla Hamn.
Han kan annars se tillbaka på ett år som till slut gav ett minusresultat på 11,2 miljoner kronor. Som Västsverige tidigare kunnat rapportera var anledningen dels en för resultatet ogynnsam fördelning av gods i hamnen, dels kostnader för detaljplan och konsultkostnader förorsakade av utflyttningen från inre hamnen.
När det gäller investeringar slutförs nu investering i kajen på Fröland för att rusta den för ny och fortsatt verksamhet. Just nu pågår en renovering av hamnplanen på den västra delen av kajen och när den är slutförd fortsätter man på den östra delen. Den planrenoveringen kostar sammanlagt 18 miljoner kronor.
Elförsörjningen
I den ingår räls och förstärkningar för att klara den nya kranen som skall vara på plats 2026 och som i sin tur kostar 47 miljoner kronor. Ett nytt ställverk för elförsörjningen på kajen har precis blivit klart till en kostnad av 10 miljoner kronor.
För att Frölandskajen skall kunna nyttjas effektivt och inte begränsa hittillsvarande trafikering är ett önskemål från hamnen att förlänga kajen österut så att två båtar kan ligga där samtidigt. Den utbyggnaden har man ännu inte fått klart med finansiering till.
För 2025 ser Ulf Stenberg en förbättrad situation när det gäller utveckling för de godsslag som ger bäst lönsamhet för hamnen.
– I år återupptar vi vindkraftsverksamheten genom tre stora projekt på sammanlagt 22 vindkraftverk som skall tas in via Uddevalla Hamn. Det blir 16 vindkraftverk före midsommar och sex vindkraftverk därefter, säger Ulf Stenberg.
Nitrat
Även när det gäller det viktiga godsslaget nitrat konstateras en uppgång för 2025, och inte lika klart men ändå en tendens till förbättring ser man även för malmen till Vargön Alloys.
– Där ser vi en påverkan från läget i världen där det nu är en ökad konkurrens om tillgängliga mineraler, säger Ulf Stenberg.
Ett orosmoln är ett beslut från Gränspolisen att inte längre tillåta viseringar i Uddevalla. Det är något som behövs vid varje besättningsbyte på fartyg som anlöper Uddevalla, och inte minst gäller det långliggare, upplagda båtar där det måste finnas en viss bemanning ombord.
– Det är väldigt konstigt, att Uddevallas djuphamn som är utnämnt till riksintresse för just uppläggning av båtar inte skall kunna fortsätta med det för att Gränspolisen valt att spara pengar på att dra in viseringen här, säger Ulf Stenberg.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!