Forskarna Gunnar Cervin och Göran Nylund förbereder för att åka ut till odlingen och hämta nya moderplantor av sockertång. Foto: David Nyberg

Makroalger blir livsmedel och plast

Tjärnöforskare utvecklar algodling för burgare och plastpåsar

2019-05-31 En allt större del av verksamheten vid den marina forskningsstationen på Tjärnö handlar om odling av makroalger. Forskningen går bland annat ut på att utveckla metoder för algodling under svenska förhållanden till produktion av livsmedel och plast.

I veckans Västsverige besöker vi den marina forskningsstationen Lovéncentret Tjärnö som är en del av Göteborgs Universitet och som ligger strax söder om Strömstad. Tillsammans med forskare på Chalmers i Göteborg och på KTH i Stockholm undersöker de vilka metoder för algodling som fungerar bäst under svenska förhållanden. De testar också hur varierande grader av vågexponering, vattenutbyte och djup påverkar algerna. Bland annat tittar de på hur tillväxthastighet och näringsinnehåll påverkas av dessa olika faktorer.

– Alger är väldigt hälsosamt. Bland annat så innehåller de gott om mineraler och vitaminer och vissa arter är även rika på protein. Så man kan använda alger som tillbehör och smakförhöjare, eller till att blanda in dem i burgare. Jag tror att burgarna brukar innehålla fem eller tio procent alg ungefär, och de smakar supergott, berättar havsforskaren Jonathan Havenhand.

En del av algerna som odlas på forskningsstationen på Tjärnö används till produktionen av algburgare som säljs bland annat på Konsum i Strömstad. Jonathan förklarar att odlingen framförallt ett forsknings- och utvecklingsprojekt, men att det självklart är bra att de alger som projektet producerar ändå kommer till användning.

– Andra delar av projektet tittar på hur andra saker kan tillverkas av algerna. Algerna består av massvis med sammansatta sockermolekyler som man kan omvandla till plast. Du har kanske sett att det finns påsar som tillverkas av plast gjort av sockerrör. Men plast kan man också göra från tång, säger Jonathan.

Han berättar också att planeringen nu har börjat inför ett nytt forskningsprojekt som de kommer driva tillsammans med andra forskare i Tyskland, i Göteborg och i Tromsö i Norge.

Läs mer om alger och om det nya forskningsprojektet i veckans nummer av Tidningen Västsverige.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv