I dag vågar Monne titulera sig konstnär. Med det erkännande hon fått av alla besökare har hennes självkänsla växt.

Monnes tittskåp lockar besökare från hela världen

2024-08-29 För den som åker väg 160 över Tjörn så håll utkik ungefär mitt på. Där visar en skylt in till miniatyrmuséet Atelje Lilla Lyckohuset. Det är Monica Hermansson som gjort museum av sin stora hobby – att bygga tittskåp. Gör en avstickare, det är väl spenderad tid.

Monica, som kallas Monne, har alltid gillat att pyssla. När maken Göran gick i förtidspension och engagerade sig politiskt samtidigt som barnen var utflugna blev ofta hon ensam hemma.

– Då upptäckte jag att tittskåp är min grej, säger Monne.
I början hade hon tittskåpen i bokhyllan medan böckerna hamnade i påsar på golvet. Så i augusti 2022 öppnades Atelje Lilla Lyckohuset som är dels museum med Monnes alla tittskåp och dels en butik med antikt och kuriosa. Ett år senare öppnade de en loppis i gamla stallet där det som inte riktigt passar i butiken säljs, den delen av verksamheten tar Göran hand om.

Läs mer om Atelje Lilla Lyckohuset! Prenumerera på tidningen Västsverige eller köp ett lösnummer! Psst… Du vet väl att lösnummer finns både som E-tidning och Papperstidning!

Monne gör massor av research till varje tittskåp. Här är det gamla apoteket på Marstrand. Inför skapandet av det besökte hon medicinhistoriska muséet i Göteborg.

Publicerad: Uppdaterad:
Annika Grundberg,
Nyhetsarkiv