Efter elchocken när Ukrainakriget bröt ut blev det stort fokus på våra elpriser. Skrämda konsumenter såg hushållskassan krympa när priset på el sköt i höjden. De med avtal med fasta priser kunde sitta lugnt i båten, medan de med rörliga drabbades hårt, och fick sedan också kompensation från staten.
Energirådgivarna fick mycket att göra med att förklara för oroade elabonnenter hur elpriserna fungerar.
– Det är så det är. När elpriserna skjuter i höjden får vi mycket att göra. Då vill folk ha rådgivning om hur deras kostnader kan minska, säger Eva Ginstrup, energirådgivare i Uddevalla och norra Bohuslän.
Fast eller rörligt
Under den närmaste tiden efter den elchocken handlade frågeställningarna mycket om fast pris, rörligt pris eller timpris.
– Så är det fortfarande. Men man blandar ofta ihop rörligt pris med timpris, säger Eva Ginstrup.
Hon berättar att det kan vara någon som säger att man har avtal med rörligt pris och har anpassat sig genom att förlägga tvätt och eladdning till nätterna.
Missuppfattat
– Men då har de ju missuppfattat det hela. Rörligt pris baseras enbart på ett genomsnitt av elpriset under en period och när konsumenten förbrukar den elen spelar ingen roll på fakturan från elbolaget. Om man skall ha glädje av att ändra sin förbrukning är det timpris som gäller, då betalar man ett lägre pris när det är låg efterfrågan och ett högt pris när det är hög efterfrågan, när många använder elen exempelvis på morgonen och kvällen, säger Eva Ginstrup.
Timprisavtalen är tänkta just för att jämna ut behovet av el över dygnet genom att motivera konsumenterna att använda el när det är billigast, som på natten, och inte när det är dyrast, som på morgonen och kvällen.
Alla har i dag rätt att få individuell mätning och timpris. Ändå har det inte fått den effekt som man kanske hade hoppats på genom utjämning av elanvändningen.
Effektavgift
Men myndigheterna och nätägarna sitter inte overksamma och bara konstaterar detta. Energimarknadsinspektionen har bestämt att från och med 2027 måste alla elnätsbolag också ha infört en effektavgift. Den kan idag utformas helt fritt av elnätsbolaget, som ju har ett eget intresse av att kunna transportera mer el till konsumenterna utan att behöva bygga ut elnätet.
Grundläggande kunskap för elkonsumenter är ju att man betalar för två saker på sin elräkning. Dels för den el man förbrukar och som kommer genom elledningarna. Dels till det företag som tillhandahåller elnätet, elledningarna, som elen transporteras genom.
Elnätet kan man inte välja, det bestäms av var man bor. Vem man handlar själva elen av är valbart, det finns runt 140 elhandelsföretag i Sverige.
Timpriset på el var alltså ett sätt som de som säljer elen kunde använda för att stimulera till en jämnare förbrukning. Effektavgiften tas däremot ut av de som äger elnäten.
Styrningssystem
Även om det inte är tillräckligt många så är det ändå så att väldigt många nu anpassat sin förbrukning till variationer i elpris över dygnet. Kanske manuellt, genom att man helt enkelt sätter och stänger av elförbrukande apparater.
– Men många har också skaffat styrningssystem som känner av elpriser och justerar förbrukningen automatiskt för att det skall bli så låg kostnad som möjligt för abonnenten, säger Eva Ginstrup.
Nu kommer det alltså förutom detta även en effektavgift som läggs på elnätsavgiften på din elräkning beroende på när på dygnet du konsumerar din el.
– Tanken är att man skall undvika effekttoppar, exempelvis morgon och kväll och därmed justera sin konsumtion, säger Eva Ginstrup.
Det innebär att de som av olika skäl, ekonomi, bekvämlighet eller möjligen okunskap, valt att ha fast elpris eller rörligt elpris, inte längre kommer undan. Även de kommer att behöva betala mer vid effekttoppar men också att kunna spara pengar genom att exempelvis tvätta på natten.
Två utgångspunkter
– Elnätsbolagen kommer att ha två utgångspunkter när det utformar effektavgiften. Dels hur belastningen på deras elnät ser ut över dygnet. De kommer att sätta avgifter som gör förbrukningen jämnare. Dels hur den enskilda abonnentens förbrukning ser ut över dygnet. En effekttopp hos abonnenten kommer att ge utslag på elnätspriset. Det skulle ju i princip kunna innebära att den som flyttat över att använda både tvättmaskin, diskmaskin och laddning av bil till natten då får en effekttopp i sin förbrukning som då kommer att föra med sig en effektavgift och göra den planeringen mindre lönsam.
Hur det kommer att bli kommer att avgöras av det lokala elnätsbolaget. I Göteborg införde man just en sådan effektavgift som drabbade dem som planerat för högt effektuttag på natten.
De testar nu ett nytt upplägg där man kan teckna sig och välja effektgräns, håller man den så blir det noll kronor under helger och övrig tid. På så sätt lönar det sig att var aktiv i sin elanvändning, men detta är i nuläget inte för alla utan man behöver teckna detta abonnemang.
– Här på Orust har elnätsbolaget Ellevio valt att halvera effektavgiften på natten i stället. Det kan ju var olika förhållanden i olika områden med exempelvis industrier som förbrukar mycket el även på natten och att man tar hänsyn till det och har en effektavgift som minskar uttaget bland hushållen då, säger Eva Ginstrup.
Lokala variationer
Från 2027 kommer det att finnas reglerat mycket mer än i dag hur effektavgiften skall vara utformad. Fram till dess gäller det att det kan vara stora lokala variationer.
– Det bästa är att om man vill ha ett grepp om hur effektavgiften kommer att påverka elkostnaderna och veta hur man skall göra för att de skall bli så låga som möjligt, att kontakta elnätsägaren för besked. Det brukar också finnas god information på deras hemsidor, säger Eva Ginstrup.
Men kanske är denna ytterligare faktor som man behöver ha koll på också en motivation för många att även titta på ett smart styrningssystem.
– De kan också ta hänsyn till effektavgiften när de styr elförbrukningen så att den blir optimal ur kostnadssynpunkt, säger Eva Ginstrup.
Uddevalla avvaktar
I Uddevalla har man ännu inte bestämt hur effektavgiften skall se ut och alltså inte infört den ännu. Den kommer först under 2026, enligt besked därifrån.
Förutom att priset på el varierar beroende på ett flertal olika faktorer finns det också en hel del att hålla reda på när det gäller stöd till olika former av åtgärder för att minska energiförbrukningen i hushållet. Många samtal till energirådgivarna börjar med att inringaren eller besökaren vill ha rådgivning om installation av solceller.
– Om man vill minska sina energikostnader finns ofta betydligt mer effektiva åtgärder att börja med, säger Eva Ginstrup.
Det första kan vara att se över husets isolering. Både i tak och fönster. Det andra att se över husets uppvärmningssystem och se om det går att få det mer effektivt. Först om det inte finns mer att göra där kan man börja fundera över om solceller kan vara ett komplement.
– Jag vill i det sammanhanget slå ett slag för ett stöd från Boverket för att vidta åtgärder för att minska energianvändningen i hus uppvärmda med el eller gas. Men det måste man söka senast 1 juni i år, säger Eva Ginstrup.
Rotbidrag
Du kan få bidrag för högst 50 procent av materialkostnaderna för åtgärderna, dock högst 30 000 kronor för värmesystemsåtgärder och högst 30 000 kronor för klimatskärmsåtgärder. För arbetskostnaden kan man söka rot.
– Om det finns intresse för solceller så finns Grön teknik där du kan du få en skattereduktion för kostnaden för arbete och material. 20 procent för solceller och 50 procent för batterier och laddning för elbil. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion. Du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen.
En bra resurs för den som har frågor om el och energi är de kommunala energi- och klimatrådgivarna.
– Vår rådgivning är kostnadsfri och opartisk, säger Eva Ginstrup.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!