Broschyren kommer att, inom kort, ha nått samtliga hushåll i Sverige. Det skickas ut 5,2 miljoner exemplar och utskicket pågår under två veckor. Den nya broschyren tar upp fler områden än den tidigare versionen från 2018 och har större fokus på beredskap för krig. Den ger konkreta råd om hur man kan förbereda sig för både kris och krig och hur man ska agera om något allvarligt händer.
Tidningen Västsverige vände sig till MSB:s pressavdelning för att få svar på ytterligare frågor kring den nya broschyren. Som frågan om skyddsrum, det har varit en del rapportering i media att tillgången på just det brister på många ställen.
Men om det inte finns något skyddsrum nära där man bor hur ska man tänka då?
– Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd, skriver Elin Bohman, presskommunikatör på myndigheten.
Det har ju blivit en stor förändring i världsläget sedan Ryssland gick in i Ukraina. Ett krig som sträcker sig bortom de två länderna är ju ett reellt hot. Hur rädd ska man vara? Och med det, hur viktigt är det att förbereda sig så som det beskrivs i broschyren?
– Samhällets krisberedskap bygger på att alla tar ansvar. Det egna personliga ansvaret innebär att du i händelse av en kris ska vara förberedd. Du ska kunna hantera en svår situation och de omedelbara behov som kan uppstå på egen hand, utan stöd från myndigheter. Du är en del av Sveriges beredskap.
Hur vill ni att medborgarna ska ta till sig informationsmaterialet i broschyren?
– Som MSB:s generaldirektör Mikael Frisell säger: ”Läs den, följ råden och spara broschyren. Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” är samhällsviktig information som berör alla som bor i Sverige, från 16 år och uppåt. Det säkerhetspolitiska läget är allvarligt och vi behöver alla stärka vår motståndskraft för att möta olika kriser och ytterst krig”.
Om man är orolig, vem eller vilka kan man vända sig till för att få mer information?
– MSB har startat ett kontaktcenter som svarar på frågor via telefon 0771-240 240. Från den 18 till 29 november går det att ringa vardagar 08.00-20.00 och helger 09.00-16.00. Från 30 november är öppettiderna 09.00-16.00 på vardagar. Det går också att mejla frågor till broschyren@msb.se. Främsta målgruppen för kontaktcentret är privatpersoner men även kommuner, länsstyrelser och andra aktörer är välkomna att kontakta MSB via dessa kanaler.
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!