Informationen till gästerna ska baseras på sådana uppgifter som företagare redan i dag får från sina leverantörer enligt krav från EU. Det innebär att uppgifter om ursprungsland inte behöver lämnas när restauranger använt sig av korvar eller andra sammansatta ingredienser eller kött som redan värmebehandlats, till exempel färdigstekta hamburgare, som köpts in från leverantörer.
– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Livsmedelsverkets chefsjurist Elin Häggqvist, i ett pressmeddelande från Livsmedelsverket.
En bra regel
Daniel Olofsson på Restaurangbiografen Park i Strömstad säger att den nya lagen inte kommer att innebära några större förändringar i deras arbetssätt.
– Det här är något vi har jobbat efter sedan tidigare. Det nya är att vi ska tala om det för kunden också, säger han.
Det enda nya moment är att det blir en punkt extra på morgonmötena inför lunchserveringen, där menyn ändras från dag till dag.
– Vi kommer inte att skriva ut ursprungsland i menyn men alla i personalen kan svara om kunden frågar.
Daniel Olofsson tror att de flesta restauranger i dag har bra koll på var köttet de serverar kommer ifrån. För Daniel är det viktigt att köttet kommer från gårdar med bra djurhållning, det är nummer ett för honom personligen säger han.
– Jag tror att många restauranger jobbar på samma sätt sedan tidigare. Det hör till att vi vet vad vi gör och att kunderna också har rätt att veta, så jag tycker att det är en bra regel, säger han.
Samma hållning har man även på Slussens pensionat på Orust som drivs av Julian och Isabella Sohlberg.
– Vi köper bara svenskt kött, i princip bara från Västsverige och har länge haft rutin att berätta var köttet kommer från så det kommer inte innebära några förändringar för oss, säger Julian Sohlberg till Tidningen Västsverige.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!