Camilla Svensson som är jobbar som ombudsman, och Per Karlsson, tillsammans med sin ledarhund Dima, ordförande för distrikt Bohuslän båda inom Synskadades Riksförbund, berättar för Västsverige att de är glada över att så många kommit till ögats dag. Foto: Jeanette Henriksson

Ögats dag – en värld av ny teknik

Men många äldre kan ha svårt med det nya

Igår 02:39 Tekniken för att hjälpa synskadade går fort framåt och mycket nytt visades på Ögats dag på Bohusläns Museum. Men många äldre har inte så lätt att klara det nya enligt Per Karlsson, ordförande för distrikt Bohuslän och Camilla Svensson som jobbar som ombudsman, båda inom Synskadades Riksförbund.

Per berättar att han varit aktiv sedan 2009. Det var också då han tappade synen helt och hållet.

– Jag har egentligen varit synskadad från början, men för mig har synen försvunnit sakta, berättar han.

Hur kändes det att förlora synen helt?

– Jag hade ändå tur, jag kom till bra folk som stöttade och berättade hur jag kunde göra, så jag tänkte att det här ska jag ta mig sjutton klara av. Problemet är ofta att vi inte själva kan få informationen vad man kan göra annorlunda. Till exempel att man kan lyssna på ett annat sätt och känna på saker på ett annat sätt, berättar han.

Han berättar vidare att han landat i sin situation nu, men att det som alltid när man råkar ut för något liknade, så går det i vågor.

Du har en kompis här bredvid dig.

– Ja, det är…

Läs hela artikeln och se fler bilder i nummer 42 av Tidningen Västsverige!

 

Publicerad:
Nyhetsarkiv