Vaktstugan på Kynnefjäll.

Öppen vaktstuga på Kynnefjäll

Idag torsdag samlas man för sista gången i år

2024-08-29 Idag torsdag samlas man för sista gången i år i vaktstugan på Kynnefjäll för att minnas och informera om de 20 år som man i obruten följd vaktade fjället . Senast fick man besök av Roine Ekarv, tidigare kärnkraftsinspektör, och kritiker av planerna på SMR-reaktorer.

För snart 50 år sedan spreds informationen om att SKBF, Svensk Kärnbränsleförsörjning, planerade för att undersöka berget på Kynnefjäll för ett framtida kärnavfallslager. En larmslinga var upprättad och 21 april 1980 kom beskedet att borrutrustningen var på väg.

Det visade sig att den kört fast i en sandgrop där den parkerats på väg upp mot fjället. Det var starten för det världsunikt långa vaktandet av fjället.

Efter 20 års vaktande, varje dag, hela hela dygnet, fick man till slut det efterfrågade beskedet, att någon kärnavfallslager på Kynnefjäll inte var aktuellt.

–Det var miljöministern Kjell Larsson, med rötterna på Västkusten, som tillsammans med Stefan Edman, då politisk sakkunnig på miljödepartemntet, såg till att vi fick det beskedet, berättade Christer Nilsson vid torsdagsträffen på Kynnefjäll i förra veckan.

Sörbygdenbor var en stark lokal stomme i den styrka som under alla år bemannade vaktstugan på Kynnefjäll. Christer Nilsson är uppväxt praktiskt taget vid foten av fjället och nu ordförande i föreningen Rädda Kynnefjäll sedan många år.

Läs mer om Kynnefjäll och kärnkraftsfrågan! Prenumerera på tidningen Västsverige eller köp ett lösnummer! Psst… Du vet väl att lösnummer finns både som E-tidning och Papperstidning!

Fr v Christer Nilsson, Gittel Thernelius, Bullaren, Margareta Johansson, Hamburgsund, Monica Bergenhäll, Hamburgsund och Roine Ekarv, Fjällbacka, runt kaffebordet i vaktstugan på Kynnefjäll förra torsdagen. Foto:
Göran Nyberg

Publicerad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv