Spökfiske är när hummertinor, kräftburar och garn blir kvar i havet. Havs- och Vattenmyndigheten är med och driver projekt för att plocka upp spökfiskeredskap längs med kusten. Som det som pågått utanför Strömstad under hösten. Foto: Havs- och Vattenmyndigheten/Frida Åberg

Över 500 hummertinor har tagits upp

Spökfiskande fiskeredskap kommer främst från fritidsfiskare

Igår 02:41 Hundratals spökfiskande hummertinor och andra fiskeredskap har dragits upp från havets botten utanför Strömstad.
– Vi har fått upp mycket men det finns mycket, mycket kvar, säger projektledare Per-Olof Samuelsson.
Fakta

I projektet utanför Strömstad har omkring 550 hummertinor, 125 havskräftsburar, 15 garn (cirka en kilometer tillsammans), 6 ryssjor, 15 levande humrar och några döda samt några levande torskar och berggyltor plockats upp.

Årets hummerfiske pågår från den 23 september till och med 30 november för fritidsfiskare och till och med 31 december för yrkesfiskare.

Källa: Strömstad.se och Havs- och Vattenmyndighetens hemsida

Projektet utanför Strömstad i Kosterhavets nationalpark har pågått sedan i våras med stöd av Jordbruksverket, Havs- och Vattenmyndigheten och Strömstads kommun.

– Det har varit intressant att samarbeta med Kosterhavets nationalpark. Där har vi fått jobba med en undervattenskamera med krok, förklarar Per-Olof Samuelsson.

Spökfiskande tinor

Att plocka upp spökfiskande tinor och fiskeredskap från havets botten är ett arbete som aldrig tar slut.

– Det finns många fiskeredskap i havet utanför Strömstad och vid varje…

Läs hela artikeln i nummer 42 av Tidningen Västsverige!

Publicerad:
Nyhetsarkiv