Men ingen utredning är klar. Det senaste man förmedlat till Västsverige är att man ska ta ett omtag. Det gjorde man i januari i år. Så frågan föreningarna ställer sig är. Vilken sommar menar politikerna i Uddevalla när de lovar? Vi har träfat delar av styrelsen för Uddevalla RF och tagit pulsen på läget för föreningen.
Rid-föreningarna i kommunen gick ihop och skrev ett brev till de styrande politikerna i Uddevalla. Endast några få av dem återkopplade. Sedan dess har en förening. Uddevalla RK som var belägen på Nöthult i norra Uddevalla gått i konkurs. Nu är det mycket kärvt även för en av de andra. Nämligen Uddevalla RF som har sin, i princip, enda inkomst från tävlingar och en egen anläggning att driva.
När vi slått oss ner vid ett bord utanför ridhuset berättar att de verkligen känner av att antalet starter till deras tävlingar har minskat drastiskt. Ja till och med så mycket att de fått ställa in tävlingar, då det inte hade gått ihop för föreningen ifall de genomfört den.
– Vi märkte en stor skillnad framför allt efter covid-tiden, berätta Catharina Bergman.
– Jag tror också att det är en ökad konkurrens och att ryttarna åker till andra större anläggningar som har tävlingar i flera dagar och tiptop underlag och de bästa förutsättningarna. Ryttarna har höga krav på underlag, man vill helst tävla på fibersand. Sägen Ulrika Niklasson.
Hur tror ni att ett mindre lokalt tävlande påverkar ridsporten?
– Jag tror att de små klubbarna kommer att försvinna och dö ut, säger Annika Lindsta.
Mia Terry tillägger:
– Det är väldigt trist för om inte de små klubbarna finns och arrangerar mindre tävlingar, då blir det en klyft mellan de som har ekonomi att åka på de stora tävlingarna och de som inte har det. Tillflödet till tävlingsridningen som sport drabbas då de ungdomar som börjar från ingenting och rider sig upp inte har någonting att börja med när de små klubbarna och deras lokala tävlingar finns kvar. Dessutom är det en katastrof för Uddevalla RF, som inte kan driva sin anläggning utan inkomsten från tävlingarna.
Sverige är ju en ledande nation inom ridsporten, ändå är den flera ridklubbar som upplever att sporten prioriteras ner ute i kommunerna i relation till andra sporter. Hur ser ni på det?
– Det är så tråkigt och väldigt orättvist. Det behöv mer pengar till ridsporten i Uddevalla kommun. Ridning är till stor del en tjejsport och dessutom Sveriges näst största ungdomssport. Det är dags att ridningen prioriteras i kommunen, menar Julia Horvath.
Det pågår ju en ridutredning i Uddevalla som pågått i några år. Vad tänker ni om det?
– Jag och många med mig väntar på den, men ingen jag vet tror att det kommer att bli någon ny ridanläggning i kommunen, säger Julia.
– Att kommunen inte satsar på ridsporten leder till att det blir en ond spiral, det är svårt att bygga upp något underifrån, när inte förutsättningarna finns, tillägger Mia.
Ulrika tillägger att ridsporten som sagt är en stor ungdomssport och att det är skrämmande att Uddevalla kommun i princip inte satsar någonting på ridsporten i kommunen.
– Ridutredningen, den känns mer som ett spel för gallerian, den hade man ingen plan för, trots att vi föreningar la massa tid i olika samtalsgrupper och var mycket aktiva i utredningen tills allt bara dog ut, menar hon.
Ni skulle haft en hopptävling för ponny och häst i juni, men den ställdes in, varför?
– Vi hade för få starter helt enkelt, så det var ett beslut utifrån att ekonomin inte gick ihop. Vi hade helt enkelt gått back, berättar Catharina.
Varför är tävlingarna viktiga för föreningen?
– Vi har dem för att överleva. Vi har en egen anläggning vi måste driva helt själva med hjälp av ideelltarbete, berättar Ulrika.
Vad sa distriktet inom ridsportsförbundet när ni tvingades ställa in?
– De tyckte såklart att det var tråkigt, men att de förstod oss. De berättade också att det är flera klubbar som fått ställa in. Så även förbundet ser ju att det har hänt något inom ridsporten. Nedprioriteringen som pågått länge i vissa kommuner, har fått genomslag och påverkar nu hela sporten, säger Annika.
Hur kan man vända denna trenden tror ni?
– Jag tror att både kommunen lokalt och förbundet centralt behöver förstå hur viktiga de små klubbarna och deras tävlingar är för sporten och även satsa på de mindre föreningarna.
Catharina tillägger att föreningen ofta nekas tävlingar på de datum de ansöker om dem hos distriktet. De datum de önskat och får sedan andra föreningar.
– Sedan lägger de flera småtävlingar som ligger nära varandra geografiskt på samma datum, så vi konkurrerar med varandra, vilket gör det besvärligt för samtliga föreningar. Vi förstår inte upplägget och prioriteringen som görs av distriktet när det kommer till när vi får arrangera tävlingar, menar hon.
Hon fortsätter med att berätta att de har en plan när de ansöker om tävlingar och ser också att andra inte ansökt de datumen, men plötsligt så stämmer inte den planen.
Ni är duktiga på att arrangera tävlings och har gjort det i flera tiotal år. Vad krävs av er för att lyckas?
– Vi är helt beroende av våra medlemmar och ideellkrafter. Så vi vänder oss till vår egen förening när vi ska arrangera tävlingar. Men tyvärr så märker vi att det blir färre och färre som ställer upp och hjälper till, menar Mia.
Men planen är ändå att ni ska ha en hopptävling för ponny och häst den 10 augusti?
– Ja, det ser vi framemot och det är så kul att vi fått fina sponsorer och kan dela ut segertäcken och att vi även kan genomföra tävlingen på vår fina gräsbana, som är helt perfekt att hoppa på nu, avslutar Annika.