Det var under söndagseftermiddagen som räddningstjänsten fick rycka ut till Höviksnäs på Tjörn då det börjat brinna i en solcellspanel på taket till ett flerfamiljshus. De boende evakuerades och räddningstjänsten var på plats i flera timmar då man fick öppna taket, det rapporterade ST-tidningen.
– Det är en viss spridning till konstruktionen. Så vi håller på och undersöker hur mycket det är som är drabbat och som behöver släckas, sa Johan Karlsson ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg senare samma kväll till tidningen.
Många har i dag installerat solceller och en händelse som den i Höviksnäs skapar oro hos många med solcellspaneler på taket. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap genomförde 2023 en genomgång av anmälda bränder där solceller bedömts ha varit en av orsakerna till att brand uppstod under perioden 2016-2022. Totalt rapporterades 79 fall in under perioden vilket blir ungefär ett fall i månaden. Men enligt Vattenfalls affärsutvecklare Anna Brinkhagen behöver man inte vara orolig.
– Om installationen har skett på rätt sätt så ska det väldigt mycket till för att en brand ska kunna uppstå, säger hon på Vattenfalls hemsida.
För den som ska installera solceller så är det enkelt att inför installationen kontrollera på Elsäkerhetsverkets hemsida så att installatören är kvalificerad och godkänd för montering av solcellsanläggningar.
Greja inte själv
När solcellerna väl sitter på taket så är det kanske lockande att ta hand om dem också, gör inte det.
– Om du av någon anledning behöver ta bort något från dina paneler får du se till att det är en behörig person som ger sig upp på taket. Som privatperson ska du hålla dig undan, förklarar Anna Brinkhagen.
Solcellspaneler har en lång livslängd och frågan är då om brandrisken ökar med tiden. Enligt Elsäkerhetsverket tros antalet solcellsanläggningsbränder öka i takt med att panelerna åldras och slits. Men Vattenfalls Anna Brinkhagen vill nyansera bilden.
– Om installationen har gjorts på korrekt sätt kan du vara trygg med den under hela livslängden. Sedan är det alltid bra att lära känna din anläggning så du märker om det är någonting som skiljer mot vad det brukar.
Mikael Nilsson är elektriker och montör av solceller hos företaget Granitor. Han fyller på med ytterligare ett par råd, utöver det ovan, att använda en installatör som är godkänd hos Elsäkerhetsverket.
– Besiktiga anläggningen efter att den har installerats. Använd en besiktningsman som är fristående från företaget som har monterat solcellerna. Det är alltid bra att få ett oberoende öga.
Han säger också att det är viktigt att årligen se över sin solcellsanläggning och åtgärda de brister som eventuellt har uppstått.
– Det upplever jag att det inte genomförs så ofta som det borde.
Men någon oro för brand i solcellspanelerna behöver man inte känna, det är väldigt ovanligt.