Camilla Johansson har arbetat med trädgårdsrådgivning och trädgårdsdesign i 5 år på Nisses Växter i Uddevalla. Nu delar hon med sig av tips inför odlingssäsongen. Foto: Josephine Jonäng

Så lyckas du med årets planteringar

Odlingsinspiration från Camilla på Nisses Växter

2025-03-14 Inför odlingssäsongen kommer många att ge sig på att skapa grönskande trädgårdar, vackra blomsterängar och goda skördar. Trädgårdsrådgivare Camilla Johansson ger sina bästa tips för en lyckad odlingssäsong, med fokus på vanliga misstag att undvika.

När du ska börja plantera är det viktigt att tänka på trädgårdens förutsättningar. En av de viktigaste faktorerna är jorden och läget. Camilla rekommenderar att man gör en bedömning av jordmånen innan man sätter igång. Vid lerjord kan det vara bra att höja upp rabatterna för bättre dränering. 

Camilla har tung lerjord hemma så hon bygger upphöjda rabatter med cortenplåtar på 15-20 centimeter. Corten plåt är ett tåligt, långlivat, och hårt material. Innanför plåten fyller hon på med plantjord som hon blandar med den befintliga. 

– Då plötsligt har jag fått ett mycket bättre klimat för rotsystemet. När växter dör i trädgårdar så är en vanlig orsak att det är för mycket vinterfukt och ståendes vatten, då blir det en syrefattig miljö för växternas rotsystem. Corten, sten, trälådor och betongblock, är några olika alternativ för att höja upp sin plantering. Det är litegrann en smaksak hur man vill utforma sin trädgård.  

För väldränerad sandjord och även för lerjord, tipsar Camilla om att blanda in barkmull, som både kan hålla på vattnet och vara väldränerande när det behövs, samt ger en bra jordstruktur.  

Grönsaker
Många grönsaksfröer, som chili och aubergine, kräver förodling inomhus redan i januari, februari eftersom de har lång utvecklingstid. Camilla påminner om vikten av växtbelysning vid tidig sådd. 

– Om du förodlar inomhus från januari till mars behöver du definitivt växtbelysning. Annars riskerar plantorna att bli långa och rangliga, vilket gör att de lättare går sönder när du ska plantera om dem. Växtlampor håller dem i schack och ser till att de växer kompakt och starkt, förklarar Camilla. 

När växtbelysning används, ska lamporna placeras 5–10 cm ovanför plantorna och höjas successivt efterhand som de växer. Ju mer ljus kontra värmen de får, desto mer kontrollerat utvecklas de. För tomater är växtbelysning också viktigt, men här berättar Camilla att det finns en chans att rädda dem om de fått för lite ljus.  

– Tomater kan planteras om djupt, de skjuter nya rötter längs stammen och räddas på så sätt trots att de blivit långa och rangliga, säger Camilla.  

Vanliga Misstag
Ett vanligt misstag som Camilla ser är när folk använder ren plantjord i sina odlingslådor, krukor och planteringar utan att tänka på att jorden snabbt förlorar näringen. Camilla förklarar att plantjord ska blandas med andra jordprodukter för att undvika att plantorna blir gula eller trötta, som är näringsbrist. 

– Plantjord är en bra start, men den innehåller inte tillräckligt med näring för att hålla plantorna vid liv en längre tid, hel säsong. Efter cirka fyra till sex veckor kommer näringen börja ta slut och växterna behöver extra gödsel för att fortsätta växa. Jag brukar blanda upp jorden med kogödsel och använda hönspellets eller annan näring för att hålla igång plantorna, säger hon. 

Camilla påpekar också vikten av att inte plantera ut alla växter för tidigt, och succesivt vänja dem vid uteklimatet. Vissa grönsaker som morötter och palsternacka har lång pålrot och bör istället direktsås än att förodlas, deras rötter klarar inte av att bli omplanterade. Och så inte allt i fröpåsen, dela istället upp sådderna för längre skördetid. 

För den som har ett växthus är nu en perfekt tid att börja förodla i och så. Växthuset ger växterna en fin temperaturreglering, där de får härdas och vänja sig vid kalla nätter, vilket gör dem starkare och mer tåliga inför den kommande säsongen. 

– För växter som tål kallare väder, som sommarblommor och vissa grönsaker, är växthuset en utmärkt plats att vinterså i eller tidig vår. Växterna blir härdade av växthusets växlande temperaturer, och det gör dem mer motståndskraftiga. De kan till och med klara av några minusgrader. Dock om det kommer ner till 7-8 minusgrader blir det tufft för dem att klara sig, säger Camilla. 

Camilla påminner också om bra sätt att hålla odlingskostnaderna nere, nämligen att skörda egna fröer från tidigare skördar. 

– Det blir inte sortäkta fröer utan de får lite skiftningar ifrån orginalet. Men mer eller mindre kan du ta fröer från vad som helst och spara till nästa säsong. Och glöm inte att jordförbättra din jord, för bättre skördar och friskare odling. Fråga runt bland grannar om de har tillgång till stallgödsel, det ger både bra näring och en frisk bakterieflora till jorden, tipsar hon. 

Favoritväxter
När det gäller större växter som träd, rekommenderar Camilla att man alltid tänker på stöd för träden. Ett stadigt stöd är viktigt för att inte rötter ska gå av under tuffa väderförhållanden som vind. När trädet kommer i rörelse tar går de små fina rötterna av och du får en sämre etableringstid på ditt träd. 

Camilla själv berättar att hon odlar det mesta. Träd, buskar, grönsaker och hennes specialitet med förädling av Dahlior tar upp hennes tid trädgård. Hennes gästrum är just nu fullt med växtbelysning för inomhussådder av grönsaker och sommarblommor. När det kommer till blommor tipsar hon självklart om Dahlior men också om Zinnia.  

De är tacksamma blommor. Zinnia är värmekrävande så låt bli att plantera ut den innan sista frosten är ur sikte, tänk mitten början/mitten av juni. Sedan när de väl har kommit igång så blommar dem tills frosten kommer. Ju mer du klipper i dem ju fler blommor får du. Detsamma gäller med Dahlior.  

En annan tacksam favorit Camilla vill tipsa om är syrenhortensior.  

– Där en buske med enorm blomsterprakt i juli och fram till frosten. De kan bli ganska stora, så vill du ha något effektfullt så är hortensia jättebra. De har bra härdighet, de funkar i zon 4 till och med 5 ibland. De vill bli planterade med en sur jord, en jord med lågt PH. Hortensian vill bli planterad med rhododendronjord som har lågt PH. De klarar även soliga lägen, men trivs bäst i sol till halvskugga. Står de i full sol kan du få springa och vattna dem också efter etableringstiden. De klarar de flesta lägen och är helt magiska, en väldigt vacker buske. 

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv