Anders Hedenstedt är ordförande i samhällsföreningen Resö-Galtö. Här står han framför föreningens stora satsning på en bastu som ska stå klar till hösten. Foto: Annika Grundberg

Snart står bastun klar på Resö

Samhällsföreningens ordförande: ”Ett bra liv att bo här”

Igår 06:00 Vägen slingrar sig genom skog och längs med havet över de två öarna Galtö och Resö. En livaktig samhällsförening gör att det här går att leva ett bra liv i norra delen av Tanums kommun året om.

Anders Hedenstedt är ordförande i samhällsföreningen Resö-Galtö och möter upp vid föreningens pågående storsatsning – en bastu.
– Vi är en ganska livaktiv och stor förening. Vi äger hamnmagasinet, det byggdes för 25 år sedan så vi hade jubileum i höstas. Det byggde vi själva med frivilliga krafter och med bidrag från Jordbruksverket och EU. Det var starten, nu blir det här nästa större gemensamhetsbygge, säger han och visar mot trästommen som ska bli en bastu.
Alla i föreningen är med och bidrar så även hantverkarna som står för själva byggandet. Och de gör det gratis, i sann föreningsanda. Att bygga bastun kostar drygt två miljoner kronor och det finansieras dels med sponsring, där de samlat in drygt en miljon kronor, dels med ideell arbetskraft och rabatt på material. Till hösten ska bastun stå klar.

Skapar trivsel året om
På de två öarna bor omkring 300 personer, både del- och helårsboende. I föreningen, som bara är för dem som är skrivna på öarna, är de omkring 200 medlemmar. Anders och hustrun Erika bor permanent på Resö och är väldigt engagerade i föreningen, Anders som ordförande och Erika som sekreterare.
– Vår målsättning är att göra det möjligt för folk att ha ett bra liv när de bor här på Resö. Vi har varit med och stöttat skolan, vi äger fastigheten där livsmedelsbutiken finns. Vi har kvar bensinanläggningen för vi vill att det ska finnas en sådan service. Vi äger bryggan som ligger bredvid. Vi försöker att hålla på och göra saker som passar in för att det ska bli ett bra liv att bo här, säger Anders om samhällsföreningens engagemang.
Men det stoppar inte där, under sommaren sköter föreningen gästhamnen på entreprenad och sysselsätter ett antal ungdomar som feriejobbar i hamnen.

Linedance och pubkvällar
– Men vi har massa aktiviteter också. Här inne i Hamnmagasinet så har vi söndagscafé som drivs av frivilliga krafter. På torsdagar är det gympa och i år har vi även linedance på onsdagar.
Föreningen ordnar även pub- och filmkvällar ungefär en gång i månaden. Då söker föreningen tillfälliga alkoholtillstånd så att de som kommer ska kunna ta ett glas vin eller en öl till maten.
– Målet är att det ska vara trevligt, det är vitsen, inte att tjäna pengar, säger Anders.

Främst äldre som flyttar in
Anders fru Erika är femte generationen som bor på ön och när det gäller de som bosätter sig året runt på Resö och Galtö är paret rätt så typiska.
– Vi har bott på alla möjliga ställen; Stockholm, Berlin och Göteborg. Men sedan 2009 bor vi här permanent.
De som bosätter sig är främst de som sedan tidigare har en sommarstuga och som, vid pensionen, väljer att flytta dit permanent.
Invånarantalet ligger stadigt på omkring 300 men det är svårt att få unga att etablera sig.
– Husen säljs för priser som vanligt folk inte har råd med. Det är väldigt tryck här och det är många norrmän som köper. Vi har ungdomar som har försökt men det har inte gått för dem att lösa det ekonomiskt.
Men oavsett ålder eller geografisk tillhörighet så är gemenskapen god och de allra flesta deltar och hjälper till för att göra Resö och Galtö till de vackra bohuspärlor som de är.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv