När Mia Gunberg gick i pension valde Tanums kommun att inte tillsätta hennes tjänst som stråklärare i kulturskolan. Sedan höstterminen 2024 erbjuds därför inte barn och unga i Tanum undervisning i fiol och nyckelharpa. Foto: Josephine Jonäng

Tanums kulturskola pausar stråkundervisningen

Tidigare läraren: ”Att pausa en sådan tjänst är lika med att lägga ned”

Idag 07:00 När Mia Gunberg för drygt ett år sedan aviserade att hon ämnade att gå i pension annonserades hennes tjänst som stråklärare i Tanums kommun ut. Men tjänsten tillsattes aldrig.

Mia Gunberg är besviken och ledsen å sina tidigare elevers räkning i Tanums kommun. Hon berättar hur det gick till när hon bestämde sig för att säga upp sig för att bli pensionär.
– Då skulle de lysa ut tjänsten. Jag var med och formulerade annonsen och den låg ute och jag vet att det var några sökte. Det här var i slutet på vårterminen 2024 för att ha en lärare på plats inför höstterminen.
Hon berättar att de som jobbar som lärare i olika instrument på kulturskolan i landsortskommuner reser runt till skolorna. Lärarna kommer till eleverna snarare än att eleverna får ta sig till lärarna. Avstånden i landsortskommuner gör att det kan vara svårt för barn och ungdomar att ta sig till aktiviteter ett par mil bort vare sig det är inom den egna kommunen eller i grannkommunen. Därför var det extra sorgligt menar hon hur kommunen agerade.

Mia Gunberg sörjer att stråkskolan verkar dö ut i samband med att hon går i pension.
Foto: Billy Lätt

– Tjänsten tillsattes aldrig och de sa att de inte hade möjlighet att anställa någon för fiol och nyckelharpa inför hösten 2025 så verksamheten skulle sättas på paus, säger Mia och fortsätter:
– Vi alla lärare sa att det inte fungerar att ta bort tjänsten och kalla det att pausa. Barnen kan ju inte vänta på att det kanske ska komma en ny lärare någon gång i framtiden. Det tar ju många år att bygga upp en elevstab. Att pausa en sådan tjänst är lika med att lägga ned. Det tar år att bygga upp och det raseras på nolltid.
När Mia slutade efter vårterminen 2024 lämnade hon de omkring 20 elever som vid den tidpunkten spelade fiol eller nyckelharpa.
– De kan ju fortsätta men då får de åka till grannkommunen. Jag vet att det är ett par som valt att göra så.

Skum rekryteringsprocess
En av dem som sökte tjänsten är Alma Olsson, som i dag jobbar som musiklärare och fritidsledare i Uddevalla kommun. Hon berättar om en underlig rekryteringsprocess.
– Jag sökte tjänsten men det tog väldigt lång tid tills jag fick svar. Då kom det ett meddelande via Varbi där de skrev att det var roligt att jag sökt tjänsten men att den inte ska tillsättas, berättar hon.
Hon berättar att hon efter att hon sökt försökte kontakta verksamhetschefen på telefon flertalet gånger och även på mejl för att bara säga hej och presentera sig. Till slut fick hon svar via mejl att rekryteringsprocessen pågick för fullt. Kort därefter kom mejlet att tjänsten drogs in.
– Allt verkade skumt. Man undrar ju när de bestämde sig för att inte tillsätta den. Att kalla det att pausa går ju inte för hela elevunderlaget försvinner. Det raseras på ingen tid alls, säger hon.

Klara Ström, enhetschef för Kultur och Fritid i Tanum, svarar följande i ett mail till tidningen: ”Sedan 2024 har vi ett utökad utbud av bild och form på kulturskolan i Tanums kommun. Inför budgetåret 2026 kommer vi se över de befattningar och ämnen vi erbjuder inom kulturskolan och utvärdera om stråk åter igen kan bli en del av vårt ordinarie utbud.”

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv