Fredningstiden är till för att skydda beståndet under höstens lekvandring upp till fiskarnas fortplantningsplatser som är deras födelseplats. Leken är sedan lång tid tillbaka avklarad men fisken är märkbart påverkad och har tappat mycket i vikt under vintern. Nu backar fisken successivt ut i havet för att på nytt äta upp sig. Som vanligt i naturen finns det en stor varians på individernas beteende, det finns havsöringar som har lekt tidigt eller har hoppat över höstens lek.
Dessa fiskar kan bjuda upp till en fin kamp och kan även fungera på matbordet. Fast generellt sett är vårens havsöringar inget som lämpar sig för matbordet utan bör släppas tillbaka försiktigt. Detta gäller även utlekta laxar så kallade besor som har tappat en mycket stor del av kroppsvikten. När det gäller laxens lekvandring så kan den börja väldig tidigt, de första laxarna i Örekilsälven stiger redan i april och maj. Fisken stannar sedan kvar hela sommaren för att leka under hösten och därefter vandra ut. I Örekilsälven startar fisket den 12 april och pågår till och med den 30 september. Samtidigt som utlekta besor börjar backa ut mot havet med stigande vattentemperatur kan silverblanka nystigna laxar komma upp. I Ätran vandrade årets första blanklax upp redan den 12 mars vilket man kunde följa via en live-kamera. Det är samma kamerasystem som har funnits i Bäveån, Uddevalla men som har blivit bortplockad och nu ligger på marken i ett industriområde. Fiskepremiären är efterlängtad och nu kommer havsvikarna fyllas av vadande sportfiskare som försöker locka havsöringen till hugg på flugor och drag.
Som sportfiskare finns det många regler som man måste kunna och förhålla sig till. Minimimåttet är 45 centimeter för både lax och havsöring och man får totalt ta med sig två fiskar hem per dygn. När det gäller strömmande vatten har varje å eller älv oftast egna satta regler inom ett fiskevårdsområde. I Örekilsälven börjar man den 12 april medan sportfiskarna som prövar lyckan i Bäveåns vatten får börja den 1 april. I både Örekilsälven och Bäveån måste man såklart ha giltigt fiskekort för att få fiska. Bilden är från ett tidigare år och visar vilket stort intresse det finns för att fiska efter havsöring längs med Bohuskusten.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!