"Eftersom ungarna inte kan flyga är det en väldigt riskabel period och samtidigt som detta sker passar föräldrarna på att rugga. Rugga betyder att fåglar skiftar fjäderdräkt och blir oförmögna att flyga under en period," skriver Ingemar Petterson.

VECKANS NATUR: Lyckat år för fjällgässen

söndag En av Sveriges mest utrotningshotade fågelart är fjällgås som har rödlistningsstatusen ”akut hotad” hos artdatabanken.

En av Sveriges mest utrotningshotade fågelart är fjällgås som har rödlistningsstatusen ”akut hotad” hos artdatabanken. Det är den högsta nivån som en art kan få innan man bedömer och sätter statusen ”nationellt utdöd” vilket säger en hel del om hur illa det är. Den svenska populationen av fjällgäss bedöms vara någonstans mellan 130-150 individer. Redan 1977 startades projekt fjällgås som har räddat den svenska populationen från utdöende vid två tillfällen. Målsättningen med projekt fjällgås är att det skall finnas en livskraftig population av arten i Sverige. Projektets huvudman är Svenska Jägareförbundet som tillsammans med Nordens Ark och Norrbottens Ornitologiska förening driver det. Projektet finansieras av anslag och bidrag från olika stiftelser, organisationer och företag.

För att underlätta för fjällgåsen gör man förstärkningsutsättningar av ungar i fjällvärlden, dessa ungar kommer från avelsanläggningarna vid Nordens Ark och Jägareförbundets anläggning i Sörmland. Fåglar förses med GPS-sändare för att kunna kartlägga flytten från övervintringsområden till de svenska fjällen. När våra flyttfåglar flyttar innebär det en mycket stor risk att de skall råka ut för något. Enligt ansvariga för projektet lyckades man relativt tidigt styra om övervintringsplatsen för gässen från området runt Svarta havet till Nederländerna vilket innebar en högre överlevnad. Stora resurser har satts in i häckningsområdena i de svenska fjällen för att skydda fjällgässen mot predatorer som rödräv och mink. Ett varmare klimat har gjort att rödräven tar områden i anspråk där den inte har varit etablerad tidigare vilket påverkar fjällgässen negativt. Ruvningen sker av honan och hanen håller vakt kring boet och när äggen är kläckta får föräldrarna lotsa runt ungarna i terrängen. Eftersom ungarna inte kan flyga är det en väldigt riskabel period och samtidigt som detta sker passar föräldrarna på att rugga. Rugga betyder att fåglar skiftar fjäderdräkt och blir oförmögna att flyga under en period.

Det har varit ett lyckat år för fjällgässen då årets häckningsresultat visar på minst 13 kullar med totalt 29 flygfärdiga ungar enligt Jägareförbundet. Flytten söderut mot övervintringsområdet kring Nederländerna börjar i oktober och gässen brukar vara framme någon gång i november. Enligt GPS-sändarna har de flesta fåglar som är försedda med elektroniken haft en bra flytt men det finns ju alltid undantag. En välkänd ringmärkt fjällgåshane som sattes ut i Norrbottensfjällen 2018 har mellanlandat i Storbritannien tillsammans med sin partner och tre ungar rapporterar Svenska Jägareförbundet. Ornitologer från hela England har vallfärdat till Yorkshire. Fjällgås är ovanlig i tidningens utgivningsområde men den kan dyka upp under vår och höstflytten. På bilden ses en fjällgås rasta vid Skredsvik strax utanför Uddevalla under sin flytt. Lägg märke till hur liten fjällgåsen är jämfört med kanadagässen på bilden.

Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Ingemar Pettersson, Ingemar@ipnaturfoto.se
Nyhetsarkiv