Det är inte svårt att göra egna talgbollar för en bråkdel av priset de kostar i affären. På bilden njuter pilfinkarna av en fröblandning från en foderautomat, skriver Ingemar Pettersson om sin naturbild.

VECKANS NATUR: Mata fåglarna

måndag Under vinterhalvåret är det en självklarhet för många att mata småfåglarna utanför knuten om man bor lämpligt till.
I stadsmiljö eller med grannar tätt inpå kan det i vissa fall vara olämpligt att starta upp en fågelmatning. Den läckra fågelmaten lockar inte bara våra småfåglar utan större bevingade vänner som skator och kråkor. På marken kan möss och råttor dyka upp vilket gör det hela olämpligt. Utbudet av fågelmat har skjutit i höjden de senaste 10-15 åren precis som priset har gjort. Diverse fågelmat och fågelfrön säljs i allt från specialiserade butiker till vanliga livsmedelsbutiker. Det finns även stora internetbutiker som bara säljer fågelmat, fågelholkar och annat smått och gott till trädgårdens fåglar. Utbudet som finns kan nästan liknas vid ett traditionsenligt julbord för oss människor. Talgbollar, jordnötter, hampfrön, solrosfrön både skalade och oskalade, fördelen med skalade frön är att det blir mindre skräp nedanför fågelbordet. Även utbudet av speciella fettkakor eller fröblandningar som enligt reklamen skall passa vissa arter bättre är stort. En snabb titt på internet efter fågelmat avslöjade kilopriser på över 400 kronor för de dyraste bandningarna vilket är smått absurt. Egentligen kan man enkelt bygga sina egna foderautomater och bygga sitt fågelbord. Det gäller att fåglarna inte sitter och bajsar i maten och att man frekvent gör rent matningen. Hygienen är väldigt viktig för fåglarnas skull och man måste själv vara försiktig när man hanterar fågelbord med spillning. Solrosfrön är en bra basföda vid fågelbordet och köper man till lite jordnötter så har de flesta arter fått sin favoritföda. Är man förutseende och har möjlighet att lagra äpplen från höstens dignande träd så kommer man få massor av trastar i trädgården. Under kalla vinterdagar delar man några äpplen och lägger ut till trastarna som kommer sitta och vänta. Är det många trastar gör man bäst i att lägga ut fler äpplehalvor så det inte blir för mycket bråk. Det är inte bara trastar som älskar äpplen utan helt plötsligt kan en hel flock med sidensvansar slå sig ner och då gäller det att äpplelagret är stort. Rönnbär fungerar också bra att ta vara på under hösten och lägga ut på matningen under den kalla bistra perioden. Utöver nämnda feta jordnötter är talg, kokosfett, ister och späck mycket populärt av både småfåglar som blåmes och talgoxe men även av större gäster som hackspettar. Talgbollar kombinerar ett rikt födoinnehåll på ett enkelt vis, se bara till att ta bort nätet så ingen fågel fastnar. Det är inte svårt att göra egna talgbollar för en bråkdel av priset de kostar i affären. På bilden njuter pilfinkarna av en fröblandning från en foderautomat.
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!
Publicerad: Uppdaterad:
Ingemar Pettersson, Ingemar@ipnaturfoto.se
Nyhetsarkiv