Ingemar Pettersson reflekterar över hur ljusets återkomst efter vintersolståndet lyfter våra sinnen, och hur naturen leder oss mot ljusare tider. Foto: Ingemar Pettersson

VECKANS NATUR: Mot ljusare tider

söndag Ingemar Pettersson reflekterar över hur ljusets återkomst efter vintersolståndet lyfter våra sinnen, och hur naturen leder oss mot ljusare tider.

Det kan kännas som vi går mot mörkare tider om man ser till alla hemskheter som händer runt om oss men i naturen går vi mot ljusare tider. I alla fall om vi ser till antal ljusa minuter per dygn där ökningen nu märks markant. För dom som åker till jobbet vid en specifik tid på morgonen bruka sinnesstämningen redan kännas bättre i takt med ljusets återkomst. Vintersolståndet inföll här på det norra halvklotet den 21 december 2024 och det var tidpunkten när jordens norra halvklot lutade som mest bort från solen. Det innebar att solen stod som lägst på himlen mitt på dagen och lyste som svagast över norra halvklotet. Vintersolståndet är också startskottet på ljusets återkomst, det kommer bli ljusare.

Här i Norden har vi en väldigt stor tidsskillnad i dagslängd under årets lopp. Under vår och höst märker man nästan för var dag som går att det händer något med ljuset, på våren blir dagarna märkbart längre och under hösten tynar ljuset bort. Sedan spelar såklart vädret in i det korta perspektivet, en molnig morgon kan inte jämföras med näst kommande morgon som har en helt klarblå himmel. I Sverige märks största skillnaden lägst upp i norr där dagarna går från att vara nästan helt mörka under vintern till att det på sommaren är ljust dygnet runt.

Ett helt mörkt dygn benämns för polarnatt (midvintermörker) och motsatsen när det är ljust dygnet runt heter midnattssol (polardag). Skillnaden i ljuset här nere hos oss är inte lika stor men är ändå väldigt påtaglig. Lite generaliserat kan dagslängden i norr öka med så mycket som 10 minuter per dygn vilket är imponerande. Här nere på våra breddgrader är ökningen inte lika stor men det rör sig ändå om en ökning med ungefär fem minuter per dag.

Fem minuter per dag blir 35 minuter på en vecka vilket gör en stor skillnad när man har sina fasta rutiner med att åka till och från jobbet. Vi befinner oss bara i mitten på februari så vädermässigt kommer mycket hända och vädret kommer skifta fram och tillbaka flera gånger. Bilden på Uddevallabron är tagen i slutet på mars och man kan riktig känna att våren och ljuset verkligen är på gång. Vi får låta oss styras av ljuset som väldigt många arter i naturen gör för där blir inga bakslag, där går vi mot ljusare tider.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv