Skåda skäggdoppingens imponerande jakt på Fågeludden – en naturupplevelse vid Hornborgasjön. Foto: Ingemar Pettersson

VECKANS NATUR: Skäggdoppingen en mästerfiskare

2025-03-24 Även om några kalla nätter har påmint om oss vilken månad vi befinner oss i så börjar flyttfåglarna dyka upp på bred front. Nu har många arter som nästan helt lever av fisk varit synliga i regionen. För att fiskätande arter som fiskgjuse, skäggdopping och lommar skall dyka upp krävs det öppet vatten.

Bland fiskätarna är det nästan bara den lilla kungsfiskare som brukar ha några tappra individer som övervintrar hos oss. Ibland slår det helt fel och de övervintrande kungsfiskarna fryser ihjäl när vattendragen fryser till under en längre köldknäpp.

Årets första fiskgjusar sågs över Bohuslän i slutet på förra veckan, fiskgjusen är en långväga flyttfågel som har sina övervintringskvarter i Afrika. När det gäller Hornborgasjön brukar det helt uteslutande handla om tranor på ena eller andra viset i rapporteringen men där finns så mycket mer att se. Området har ett fantastiskt fågelliv med en stor variation av änder och doppingar av alla de olika slagen. För att njuta av sjöfåglarna får man flytta sig från Trandansen till Fågeludden som passande nog ligger vid café doppingen. Utöver cafét finns även ett naturrum vid fågeludden som ligger vid Hornborgasjöns östra strand. Både naturrummet och café doppingen slog upp portarna för säsongen under veckan som gick. Utöver detta finns det tre gömslen som är öppna dygnet runt för allmänheten där man kan sitta och studera fågellivet på nära håll.

Totalt har cirka 300 olika fågelarter skådats vid Fågeludden under årens lopp och där finns det utöver udda arter många fina naturupplevelser som väntar. Skäggdoppingen fiskar regelbundet i området och bjuder på fina upplevelser i sin jakt på fisk i grundvattenområdet. På menyn står främst små mört, abborre men även gädda och det händer att skäggdoppingen fångar relativt stora byten. Skäggdoppingen är fantastisk på att både simma och dyka vilket gör att den hellre dyker och simmar ifrån en fara än att ta till vingarna och flyger därifrån. Den är anpassad för att jaga fisk och fötterna är placerade långt bak och nära kroppen. Detta gör att skäggdoppingen blir otroligt klumpig på land om den måste röra sig bara några meter.

Vid denna tid på året kan man med mycket tur få syn på den speciella parningsdansen som skäggdoppingarna gör. Vattenväxter plockas upp från botten och honan och hanen står motvarandra och trampar vatten med vegetationen i näbben. På bilden har en skäggdopping vid Fågeludden fångat en gädda som vid första anblicken verkar vara för stor. Skäggdoppingen vänder på gäddan och lyckas efter lite arbete svälja den med huvudet först.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad:
Nyhetsarkiv