Våra flyttfåglar fortsätter att fylla på i en allt raskare takt och fler och fler arter har nu hittat hem till oss. Generellt sett så verkar våren vara lite tidigare i år om man tittar till det som händer i naturen. Under förra veckan observerades flera svartvita flugsnappare i tidningens utgivningsområde och det är verkligen tidigt. Det är inte bara i fåglarnas värld som våren tränger sig på snabbare än vanligt. Den populära älgvandringen som SVT sänder på tv fick snabbstarta en vecka tidigare för älgarna hade redan börjat ge sig över älven. I havet har sportfiskare redan fått näbbgädda i Halland vilket också är tidigt, kan det vara så att makrillen kommer förgylla Bohuskusten tidigare än vanligt i år?
En art som förgyller Bohuskusten just nu med bråk, tjatter och parningar är stenskvättan. Stenskvättan kan vara en doldis tills man har fått koll på artens levnadsmiljö och hur den lever sitt liv. Arten föredrar öppen terräng under förutsättningen att det finns riklig tillgång på stenrösen, murar och andra steniga miljöer. I Västra Götaland förknippar man stenskvättan med Bohusgranit och områden i havsbandet som inte sällan har nyttjats för stenhuggeri. Där finns mer eller mindre den optimala miljön för stenskvättan men arten gör sig hemmastadd på många andra platser. Stenskvättan häckar ganska talrikt i jordbruksbygden under förutsättning att nämnda stenrösen och murar finns i området.
Den kan även häcka i bullriga industriområden eller för den delen i ren fjällmiljö. Stenskvättan finns spridd över hela landet ända upp till kalfjället. Vinterkvarteren för stenskvättan återfinns i Afrikas torra områden söder om Sahara, vilket innebär att det har varit en lång flytt upp till oss. Tar man en promenad i någon av kustkommunerna i havsbandet så kommer man både få höra och se flera stenskvättor nu. Stenskvättan har ett märkligt varningsläte som man kan få höra om man kommer för nära boet. Det låter som man knackar två stenar mot varandra och detta tillsammans med miljön som stenskvättan ”skvätter” runt i har säkerligen bidragit till dess namn. Utseendemässigt skiljer sig könen åt ganska markant vilket är vanligt i fågelvärlden. Hanen har en mycket tydlig svart banditmask över ögonen och honan har en diskretare jämn brunfärg.
Stenskvättan kan verka lite stressad då den nästan alltid verkar vara på språng på jakt efter insekter, maskar och andra smådjur som fångas på marken. Äggen läggs från slutet av april till början av maj i någon hålighet som finns i stenröse, klippformation eller liknande. Båda föräldrarna ruvar aktivt i cirka 14 dagar och det tar ytterligare 15–17 dagar innan ungarna lämnar boet. De flygfärdiga ungarna återfinns inom häckningsområdet under en period och båda föräldrarna hjälps åt med matningen.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!