Ingemar skriver om tjäderspelet i skogen och hur naturens rytm styr fåglarnas parningstid. Foto: Ingemar Pettersson

VECKANS NATUR: Tid för spel

Idag 07:36 Ingemar skriver om tjäderspelet i skogen och hur naturens rytm styr fåglarnas parningstid.

Just nu följer väldigt många SM-slutspelet i ishockey som spelar sig framåt mot själva finalen där slutligen det svenska mästarlaget skall koras. I skogen är det också tid för spel men på ett helt annat vis, det är dags för tjäder och orrspel. Där kommer man också kora en mästare, den som vinner kampen på spelplatsen kommer att få föra sina gener vidare. Tjädern har sin spelplats i gammelskogen medan orren har sina spelplatser på myr och mossmark. I Sverige finns det några få arter som har speciella spelplatser där hanarna mer eller mindre gör upp om vem som är värdig att föra generna vidare. Utöver nämnda tjäder och orre så har även brushanen och dubbelbeckasinen spelplatser. Dessa unika spelplatser nyttjas varje år vid denna tid på året under förutsättningen att inget har hänt i miljön. Tjädrar från ett stort område samlas under några veckor på spelplatsen.

Lite beroende på hur mycket tjäder det finns i området så kan en spelplats innehålla allt från några tuppar till tiotalet tuppar. Första tiden är det bara tuppar i området som spelar mot varandra men allt eftersom våren framskrider kommer hönorna dit. Äldre människor brukar benämna den sista perioden av tjäderspelet för ”höneveckan” för då väljer hönorna vilken tupp som skall få föra sina gener vidare. Det händer att skogsområden som har äldre tjäderspelplatser avverkas av misstag och då får tjädrarna leta efter nya lämpliga biotoper. Om ett område avverkas eller att det på något annat vis sker en störning så brukar en ny spelplats uppstå inte allt för långt bort. Tjädern finns över hela landet frånsett Gotland som helt saknar arten.

Beståndet av tjäder varierar beroende på landskapet och hur lämplig biotopen är. Utöver äldre lite glesare skog så behöver tjädern tillgång på föda som består av både tallbarr och i vissa perioder bärris. När det gäller blåbärsriset så äter tjädern både bladen och bären under den period det finns bär. Bärriset har även en mycket viktig funktion när ungarna är små både som skydd och en miljö där ungarna hittar föda. När man planterar skog på avverkningsområden så handlar det nästan uteslutande om gran och planteras den för tätt bildas ingen undervegetation. Tjäderhönan lägger vanligtvis 7-9 ägg i mitten på maj och äggen kommer att ruvas i tre veckor. I kycklingarnas första tid i livet lever dom av insekter som hittas i bärriset. Ungfåglarna växer fort och går ganska omgående över till en föda som nästan helt uteslutande består av växtmaterial, födovalet styrs sedan av de olika årstiderna. Bilden på tjädertuppen är tagen på Herrestadsfjället i Uddevalla, ett område som hyser ett relativt gott bestånd av arten.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv