Tänk så fort tiden går nu är det återigen dags för Birdlife Sverige (Sveriges ornitologiska förening) populära fågelräkningshelg som går under namnet ”Vinterfåglar inpå knuten”. Räkningshelgen lockar till att studera fåglarna vid fågelbordet och det brukar komma in runt 20 000 rapporter. Utöver att vara en trevlig tillställning ger det även en fingervisning om hur det står till med landets fåglar och man kan statistiskt följa trender genom åren. Reglerna är mycket enkla man räknar det högsta antalet fåglar av alla arter som man ser vid samma tillfälle under fredag till och med måndag.
De båda vardagarna är med för att skolklasser skall kunna vara med då det är populärt med fågelbord även i skolorna. Vinterfåglar inpå knuten startades upp redan 2006 och har under årens lopp givit information om olika förändringar hos vissa arter. Rapporterna kan skickas in ända fram till och med måndagen den 3 februari. Stöter man på problem eller funderingar under räkningshelgen har Birdlife en kontakttelefon man kan ringa. Vi får hoppas att det blir många fåglar vid fågelborden under helgen men som vanligt styr vädret mycket. Enligt prognosen i skrivande stund väntas mildväder och barmark vilket gör att många fåglar hittar föda på egen hand. När det gäller den talrikaste fågeln brukar talgoxen alltid vinna ofta följd av blåmes och sedan pilfink. Resten av topp tio listan är helt öppen och där kommer årsvariationerna in.
Förra året kom faktiskt gråsiskan på en andra plats då det var invasionsliknande inflöde av dessa från norr. All statistik finns att tillgå på vinterfaglar.se och man kan gå tillbaka genom åren och även sortera läns och kommunvis. Väldigt många fågelbord brukar ha en ensam liten rödhake som trotsar kylan och övervintrar. Den är nästan alltid själv då rödhaken brukar jaga bort sina artfränder under vinterhalvåret. Vid fågelbordet brukar rödhaken hoppa runt på marken och plocka smulor speciellt från energirika talgbollar. Under 2024 års räkning hamnade rödhaken på 28 plats med 5 281 inräknade individer på riksplanet. I Västra Götaland sågs 1 624 individer vilket gav rödhaken en 19 plats. Bryter man ner statistiken mer så observerades 63 rödhakar i Uddevalla kommun som även där gav arten en 19 plats. Vinterfåglar inpå knuten brukar alltid röna stort intresse i riksmedia och vad kan vara roligare än att skåda fåglar utanför fönstret eller väcka ett livslångt intresse hos de yngre. Vi får hoppas att många rapporterar och att det kanske dyker upp några riktigt udda arter under räkningen. På bilden sitter en rödhake vid fågelmatningen en riktigt kall morgon i ett villaområde i Uddevalla.