Den gröna omställningen gör att länet står inför ett historiskt skifte och stora avgörande investeringar menar Länsstyrelsen och skriver att takten är beroende av industrins tillgång till billig, fossilfri el.
En snabbt och kraftigt utbyggd fossilfri elförsörjning är avgörande för klimatet och välfärden. Det menar Länsstyrelsen i Västra Götaland som 19 december lämnade över en handlingsplan till regeringen för hur länet kan lyckas med att på 20 år tredubbla tillgången på fossilfri el.
Den gröna omställningen gör att länet står inför ett historiskt skifte och stora avgörande investeringar menar Länsstyrelsen och skriver att takten är beroende av industrins tillgång till billig, fossilfri el.
– Kraftigt ökad tillgång till fossilfri el till konkurrenskraftiga priser är nödvändigt för investeringar och arbetstillfällen, och därmed vår välfärd. Det är också mycket viktigt för klimatet. Enkelt uttryckt: Utan billig fossilfri el hotar avindustrialisering och klimatkrisen förvärras ännu mer, säger Sten Tolgfors, landshövding i Västra Götaland.
Trygg och långsiktig tillgång på fossilfri el behöver öka med 15-20 TWh till 2030 för att möta industrins och näringslivets behov, enligt Rådet för industrins omställning i Västra Götaland. Regeringen har gett Länsstyrelsen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för en storskalig elektrifiering i Västra Götaland. Den identifierar utmaningar och presenterar en rad åtgärdsförslag som Länsstyrelsen bedömer behövs för att skapa förutsättningar för regional energiplanering.
I handlingsplanen föreslår Länsstyrelsen åtgärder på både lokal, regional och nationell nivå. En viktig del är att ena alla aktörer kring en gemensam regional målbild för hur ett robust och driftsäkert framtida elsystem i Västra Götaland ska se ut. Det behövs också regionala och sammanhängande planeringsunderlag, som också inkluderar Totalförsvarets behov. Ytterligare exempel på åtgärdsförslag är att kartlägga framtida effektbehov för elektrifiering av tunga transporter, förbättra den kontinuerliga uppföljningen av el- och effektbehov och kartlägga kompetens- och arbetskraftsbehov.
Enligt Länsstyrelsen ligger Västsverige i framkant inom flera områden, bland annat utvecklingen av eldrivna fordon, elektrifiering av sjöfarten och elektrifiering av processen inom kemiindustrin och raffinaderier. Handlingsplanen baserar sig på ett stort kunskapsunderlag som tagits fram genom en dialog och samverkan med bland andra kommuner, nationella myndigheter och elnätsbolag.
–Dialogen har varit avgörande för handlingsplanen. Näringsliv, myndigheter och organisationer genomför omställning tillsammans. Nu ser vi fram emot att tillsammans med berörda aktörer genomföra åtgärder och att de åtgärder vi föreslår på nationell nivå ska förbättra förutsättningarna för den gröna omställningen, säger Nardono Nimpuno, chef för Länsstyrelsen Västra Götalands Klimat och miljömålsenhet som ansvarat för framtagandet av handlingsplanen.
– Vi hoppas att handlingsplanen kommer att öka takten i arbetet med den gröna omställningen. Elektrifieringen skapar förutsättningar för en stark och konkurrenskraftig industri, säkrar arbetstillfällen och bidrar till klimatets långsiktiga hälsa, säger Sten Tolgfors.
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!